Letop nieuwsbrief 065 - september 2009 - 01 sep 2009
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°65, september, 2009

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuwtjes

7 jaar 'www.letop'
De site en nieuwsbrief 'letop' bestaan volgende maand 7 jaar. Om dat te vieren brengen we dit schooljaar 7 praktijkgerichte thema-nieuwsbrieven. Die verschijnen de 7e dag van de maand. Met telkens 7 nieuwe bijdragen (artikels en recensies van software, boeken en websites).
We belonen ook 7 maal een voorbeeld uit de praktijk met een 7-delig 'zorgpakket'.

Nieuwsbrief
Heb je een vraag, een tip, een reactie? Post ze dan in ons forum '7 jaar letop'. We horen ook graag hoe 'letop' je geholpen heeft. Of wat we nog kunnen verbeteren. Let op! Volgende maand moet je eenmalig opnieuw inschrijven voor de nieuwsbrief. En aanvinken tot welke doelgroep je behoort. Zo kunnen we de inhoud nog beter afstemmen op onze lezers.

Tips uit de praktijk
Post nu je tips en vragen in verband met het thema van oktober. 'Ouders en school, samen sterk'. Hoe kan je als ouder je kind thuis begeleiden? Hoe kan de school ouders hierbij ondersteunen? Hoe zorgen voor een vlotte communicatie? Hoe een oudergesprek voorbereiden? Als ouder, leerkracht, zorgcoördinator of leerlingbegeleider. Hoe pak jij dit aan? Welk materiaal gebruik je? Welk boek vind je de moeite?

letop-nieuws

Vacature
Die's-lekti-kus vzw zoekt dringend een halftijds gedetacheerd medewerker. Voor uitvoerend en praktisch werk. Je ondersteunt vooral de twee huidige medewerkers (Jan Rottier en Els Van Doorslaer). Bekijk de vacature. Let op! Alleen wie vastbenoemd is in het onderwijs komt in aanmerking.

ADIBib
Het proefproject ADIBib wordt verlengd. De ADIBib bevat ondertussen talrijke nieuwe titels. Zowel voor secundair als basisonderwijs. Check de lijst en bestel de boeken die je nodig hebt. Voortaan betaal je alleen de verzendkosten. Staat je boek er nog niet tussen, vraag het dan aan. Uit de aanvragen selecteren we de toppers.

Lancering ADHD-toolkit
Alle Vlaamse basisscholen en CLB's ontvangen binnenkort de ADHD-toolkit. Met dit werkinstrument begeleidt de leerkracht ADHD-kinderen op een doelgerichte manier. De leerling werkt spelenderwijs aan moeilijke gedragspunten. Bij de speldoos hoort een begeleidend boekje. De ADHD-toolkit is een uitgave van UPC-KU Leuven, Prof. Marina Danckaerts en Ilse Dewitte. In samenwerking vzw Die-'s-lekti-kus, Centrum Zit Stil, het VCLB en het CLB van het GO Leuven. En met steun van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. Noteer alvast 17 november! Dan wordt het materiaal voorgesteld op een studiedag. Meer in de letop-nieuwsbrief van oktober.

nieuw op letop

Word, mijn maatje in de klas - update
De Word-fiches uit de Surfplank-map kan je nu ook downloaden voor Vista/Office 2007. Ze sluiten aan bij de ICT-eindtermen. Gebruik ze met je klas of met een groepje (zorg)leerlingen. Om hen de basisvaardigheden te leren en 'Word' te leren gebruiken bij het oefenen en studeren. Zowel voor basisonderwijs als secundair. Ook geschikt voor ouders.

Aan de slag met voorlees- en studeersoftware
Wil je als leerkracht, ouder of begeleider de belangrijkste functies snel onder de knie krijgen? En de leerling(en) er stapsgewijs mee leren werken?  Download dan de aangepaste bundels 'Kurzweil' of 'Sprint' met kant-en-klare werkfiches. Deze bundels zijn een aanvulling bij de werkmap 'Surfplank'.

In de kijker
Check de homepage. Daar vind je tips die ouders, leerlingen en leerkrachten helpen bij de start van het schooljaar. Ondermeer: 'Hoe organiseer ik me bij het begin van het leerjaar?'. 'Hoe maak ik een weekplanning in een tabel'? 'Hoe werken met kleurstickers en ingekleurde lessenroosters'? Bekijk ook het filmpje 'Kleurkaften voor warhoofden' op TV.klasse.

doe-tips

Letop-agenda
Onze agenda groepeert het aanbod in verband met leerzorg van erkende verenigingen en nascholingsorganisaties. Per maand vind je een overzicht van studiedagen, lezingen en cursussen. Zowel voor leerkrachten als ouders.
Check nu de oktober-agenda met een 40-tal activiteiten.
Zelf je aanbod aankondigen kan ook.

Symposium Ouderbegeleiding
SIG-Symposium voor hulpverleners op vrijdag 2 oktober 2009 in de Universiteit Antwerpen. Met tal van sprekers. 'Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat werken met ouders én kinderen veel meer effect heeft dan werken met kinderen alleen.'

Infosessies en opleidingen Sprint
Jabbla organiseert gratis infosessies 'Sprint' in elke provincie. Daarnaast zijn er ook opleidingen voor leerkrachten, leerlingen basisonderwijs en secundair onderwijs. Die gaan door op woensdagnamiddag. Snel inschrijven is de boodschap.

Infosessies Kurzweil
Sensotec organiseert workshops en infosessies Kurzweil 3000 in verschillende provincies.
Je maakt er kennis met de mogelijkheden van het programma.

oproep

Onderzoek
Gezocht: normaalbegaafde kinderen met DCD of VSLD van 2e tot 6e leerjaar. Om deel te nemen aan een onderzoek van de UGent. Tests worden afgenomen op school of bij de behandelaar. Ouders kunnen het onderzoeksverslag ontvangen. De onderzoekers hopen bij te dragen aan een meer gerichte therapie.

vraag van de maand

Uitleg leerstoornissen op kindniveau
Een zorgcoördinator wil een kleine bib aanmaken voor kinderen.  Met boekjes die op een duidelijke, kindvriendelijke manier uitleg geven over leerstoornissen. Wie heeft een lijst met  info-boekjes over dyslexie, ADHD? Of wie wil hier aan meewerken? Reageer in het forum. Wij publiceren een dergelijke lijst graag in de nieuwsbrief.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 oktober 2009.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven