Letop nieuwsbrief 086 - juni 2012 - 01 jun 2012
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief juni, 2012

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

in de letop-kijker

PROEF OP DE SOM - studeren met dyscalculie
Op dinsdag 29 mei werd het educatief pakket voorgesteld op de Arteveldeschool te Gent. Met voldoende inzicht in dyscalculie en een aanpak op maat, kan studeren met dyscalculie een haalbare formule zijn. Een diploma op zak is dan de ‘proef op de som’. Bekijk de documentaire, presentaties en neem een kijkje in het boek. Bestellen kan je hier.

Leven met dyslexie - volwassenen aan het woord
Volwassenen met dyslexie getuigen over de obstakels gedurende hun periode achter de schoolbanken en op het werk. Lees de verhalen van volwassenen met dyslexie op de site van Lexima. Bekijk ook de documentaire (Ugent) van jonge professionals met dyslexie die toch voor een universitaire studie kozen met succes.

tips voor de zomervakantie

Online oefenen of remediëren
Oefen regelmatig én in korte momenten (15 min.) tijdens de vakantie. Maak gebruik van gratis oefenprogramma’s. Werk onder meer op werkwoorden vreemde talen, tafels en overhoor jezelf. De computer geeft feedback.

Didactisch oefenmateriaal Eureka Expert
Op zoek naar methodieken en werk- of oefenboekjes gericht op kinderen met leerstoornissen? Het materiaal van Eureka Expert is ontwikkeld voor deze doelgroep. De methodes zijn in de praktijk van de Eureka school ontwikkeld en getest. Kijk hier voor het aanbod.

Autisme en vrije tijd
Is vrije tijd niet echt ‘vrij’ maar net complex voor je kind of zorgleerling? Start je vakantie bewust en voorkom probleemgedrag. Neem een kijkje op deze site en klik op de pijltjes voor het aanbod ‘vrije tijd’ voor kinderen met ASS.

we signaleren

Toelatingsexamen arts/tandarts met gebruik van voorleessoftware
Studenten met een functiebeperking, oa. dyslexie, dyscalculie, mogen gebruik maken van voorleessoftware tijdens het namiddagdeel. Denk je dat je in aanmerking komt? Meld dit zo snel mogelijk in een brief aan de secretaris van de examencommissie. Bij deze brief hoort een medisch en gemotiveerd verslag. Klik hier voor meer info.

we bespreken

Ik ben trots op je! Oplossingsgericht communiceren voor ouders en professionals.
Furman Ben, Pica
Een boek vol praktijksituaties, hulpmiddelen en voorbeelden rond oplossingsgericht communiceren met kinderen. Guygonne Borrey, psychologe, bespreekt.

BijzonderWijs, omgaan met leerlingen die anders zijn.
Von Weijhrother Josée, Van Hoffen Zeger en Paalman Ingrid, CPS
BijzonderWijs biedt een overzicht van de meest voorkomende beperkingen. Je leert signalen en gedragskenmerken herkennen en krijgt praktische tips over hoe je leerlingen kunt helpen om het beste uit zichzelf te halen. Corthals Gunther, directeur BuSo, bespreekt.

Winnaar wedstrijd Letop mei
Koen Beuselinck wint het boek ‘ Jongvolwassenen met dyslexie’. Diagnostiek en begeleiding in wetenschap en praktijk’. We wensen hem vele nieuwe inzichten toe!

agenda

Vakantiecursussen - Puzzel vzw
Puzzel vzw Centrum voor Leermoeilijkheden organiseert verschillende groepscursussen tijdens de vakantieperiode. Oa. blind typen, leren leren, Frans, zelfinstructie en sociale vaardigheidstraining en komen aan bod…
Bekijk hier de data en schrijf je in.

Zomeropleidingen Kurzweil en WoDy
Sensotec biedt workshops aan over Kurzweil 3000, afhankelijk van de ervaring die je hebt en de manier waarop je het gebruikt (als leerling, leerkracht, in beroepsleven, …). WoDy voorspelt, corrigeert, leest voor en legt uit tijdens het schrijven. Meer info op de inschrijvingspagina Kurzweil 3000 en de inschrijvingspagina WoDy.

Hier sta ik - groepscursus weerbaarheid voor jongeren

Hier sta ik’ wil (gepeste) jongeren meer weerbaar maken naar de toekomst toe. Voor jongeren van 13 t.e.m. 15 jaar die wonen of naar school gaan in Leuven. Meedoen is gratis (start: oktober 2012). Een initiatief van de preventiedienst Stad Leuven, het JAC, het CGG Passant, de Leuvense scholen en de CLB’s. Interesse? Neem contact op met het JAC te Leuven.

Opleiding Reken- of Spellingcoach - Eureka Expert
De opleiding Reken- of Spellingcoach is een lestraject dat bestaat uit verschillende sessies. De lesgevers gaan verdiepend in op de methode ‘Als spelling een kwelling is’ of ’RekenTrapperS’, inhoudelijk en praktijkgericht. De sessies starten in november 2012. Klik hier voor meer info over de basisopleiding Spellingcoach, basisopleiding of verdiepingsopleiding Rekencoach. Schrijf tijdig in.

prettige vakantie!

De eerstvolgende letop-nieuwsbrief verschijnt in september.
We wensen alle leerlingen, ouders, leerkrachten en andere professionals een welverdiende vakantie toe!

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 september 2012.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven