Letop nieuwsbrief 078 - mei 2011 - 01 mei 2011
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

extra nieuwsbrief mei, 2011

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

nieuw op letop

Brochure 'Dyslexiesoftware! En nu?'
Inspiratiebron voor scholen, leerkrachten, begeleiders, CLB-medewerkers en ouders. Bij het gebruik van ICT-hulpmiddelen en dyslexiesoftware in de school- en klaspraktijk. Wat zijn redelijke aanpassingen bij ernstige lees-, spelling- en/of schrijfproblemen? De brochure is gratis te downloaden.  Ze kwam er op initiatief van het Samenwerkingsverband van Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten vzw, Die-'s-lekti-kus vzw, Gelijke Kansen in Vlaanderen, de Onderwijsinspectie en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. De volgende maanden staan we uitgebreid stil bij deze brochure.

Brochure STICORDI voor DKO
Praktisch werkinstrument voor leerkrachten DKO (AMV en instrument). De fiches bieden de leerkracht achtergrond, concrete tips en hulpmiddelen. Bij de begeleiding van leerlingen met leerstoornissen.  Ook deze brochure is gratis te downloaden. Dit project kadert binnen de netoverschrijdende opdracht 'Kwaliteitsbevordering tijdelijke projecten DKO'. Een samenwerking van Wim Smet (projectcoördinator), Anny Cooreman, een werkgroep van leerkrachten en Prof. Annemie Desoete. Alle academies DKO ontvangen een papieren versie dankzij Die-'s-lekti-kus vzw en met de steun van Cera.

speciale actie

Map 'De computer, mijn surfplank' aan de helft van de prijs
Speciale actie ter gelegenheid van de verschijning van de brochure ''Dyslexiesoftware? En nu?''. We verkopen de groene map ''De computer, mijn surfplank'' uitzonderlijk aan de prijs van € 20 i.p.v. € 40. Bestel nu. Scholen, CLB's en begeleidingsdiensten krijgen vanaf 10 exemplaren extra korting. Ze betalen dan slechts € 10 per map. De map bevat tal van praktische fiches. Ze helpen de leerkracht om met ICT en voorleessoftware aan de slag te gaan  in de klas. Zowel bij compenseren als bij remediëren en differentiëren. Ook ouders vinden in de map tal van hulpfiches.

nieuws

Vlaamse Uitgevers en Luisterpunt ondertekenen overeenkomst
De Vlaamse Uitgevers Vereniging en Luisterpunt tekenden net een overeenkomst.  Luisterpunt leent ook boeken in aangepast (Daisy) leesformaat uit aan mensen met dyslexie. Bovendien leveren de uitgevers voortaan boeken als digitale bestanden aan. Daardoor kan Luisterpunt sneller omzetten in Daisy-formaat. Lees het persbericht. Wil je snel aan de slag met luisterboeken? Gebruik dan onze hulpfiche.

in de kijker

Tv-klasse over dyslexie
Louis (13) zit met een laptop in de klas. De computer leest de opdrachten voor want Louis heeft dyslexie. Daardoor leest hij erg moeizaam en ook schrijven is een groot probleem. Kijk mee hoe hij functioneert op school in het filmpje op TV-klasse.

Met een laptop leest hij zoals elk kind
In dit artikel in Klasse voor Ouders vertelt de mama van Louis hoe hij dankzij zijn laptop het eerste jaar secundair Latijn volgt. Nochtans zag het er in het 1e leerjaar niet naar uit dat dit ooit zou lukken. Louis voelde zich toen dom en lezen lukte nauwelijks.

Brochure *Eureka* Onderwijs - schooljaar 2011-2012
Eureka Onderwijs vzw biedt dagonderwijs voor begaafde leerlingen met leerstoornissen Leerlingen volgen meestal een intensieve cyclus van één tot twee jaar in Eureka. Alle leerlingen keren terug naar het gewoon onderwijs. De school is erkend door het Departement onderwijs. In het basisonderwijs kunnen leerlingen starten vanaf het tweede leerjaar. In het secundair onderwijs volgen ze de eerste graad Moderne Wetenschappen. Lees de nieuwe brochure.

in de letop-kijker

Checklist - Met mijn computer naar de klas
Deze checklist bevat een overzicht van mogelijke noden van de leerling. Er is ook aandacht voor zijn mogelijkheden. Daarnaast zijn er afspraken zowel over taakverdeling als over praktische regelingen. Bruikbaar, zowel voor basisonderwijs als secundair. Deze checklist is een onderdeel van de map 'De computer, mijn surfplank bij het leren'.

agenda-tips

Letop-agenda
Onze agenda biedt een overzicht van het aanbod studiedagen en vorming in verband met leerstoornissen. Check de agenda van mei met maar liefst 20 activiteiten.

Opleidingen werken met 'Sprint'
In mei organiseert Jabbla opleidingsnamiddagen 'werken met Sprint'. Zowel voor leerkrachten als voor leerlingen basis en secundair. Elke leerling werkt aan een computer en kan vergezeld worden door een ouder. Check de data en schrijf in! Deelnemen kost € 20 voor een namiddag.

Infosessies 'Kurzweil en Wody'
Sensotec geeft in elke provincie een infosessie over compenserende software.  Deelname is gratis, mits inschrijving via het online inschrijvingsformulier. Bedoeld  voor jongeren, hun ouders, begeleiders, leraars en andere geïnteresseerden. Met demonstratie van nieuwste versies van Kurzweil 3000 (versie 12) en WoDy.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 mei 2011.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven