Letop nieuwsbrief 072 - juni 2010 - 01 jun 2010
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief juni, 2010

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Symposium - Van mankement tot talent
Op vrijdag 8 oktober 2010 te Leuven. Ter ere van 20 jaar *Eureka* en 10 jaar Die-'s-lekti-kus. Het symposium brengt wetenschapsmensen en praktijkdeskundigen samen. Jongeren die hun talenten hebben ontplooid getuigen. De wetenschappelijke bijdragen zijn plenair. Dyslexie en dyscalculie staan hierin centraal. De workshops bieden deelnemers een meer praktische invalshoek. Bekijk het programma en schrijf meteen in.

Hand in hand voor verbreding
Hoe moeten de opleidingen voor leerlingen met speciale noden in het DKO er uitzien?
Lees het rapport van de vzw werkgroep 'deeltijds kunstonderwijs voor leerlingen met speciale behoeften. Anny Cooreman werkte hier aan mee voor Die-'s-lekti-kus vzw. We bespreken het rapport in de nieuwsbrief van september.
 
Laatste kans - herinschrijving nieuwsbrief
In januari vroegen we je om opnieuw in te schrijven voor de nieuwsbrief. Deed je dat nog niet? Schrijf dan nu in. Anders is dit de laatste nieuwsbrief die je ontvangt.  

DVD 'Ik heet niet dom' - speciale actie
Bestel tot eind juni de aangrijpende film 'Ik heet niet dom' op dvd voor de actieprijs van €10. Op de DVD bekijk je de volledige film of fragmenten over bepaalde problemen. De film is een aanrader voor ouders én leerkrachten. Ook bruikbaar om in de klas of met een jongere leerstoornissen te bespreken.

Een ADIBoek aanvragen
Staat het ADIBoek dat je volgend schooljaar nodig hebt nog niet in de lijst? Doe dan nu een aanvraag. Zo heb je kans dat het tijdig beschikbaar is. Bestellingen voor volgend schooljaar worden in de loop van september verwerkt. Hou daar rekening mee.

ADIBib op facebook
Via de facebook-pagina van ADIBib blijf je op de hoogte van welke boeken nieuw omgezet worden. Je geeft het project ook een duwtje in de rug door als je als 'vriend' aan te melden.

Winnaar boek 'Autisme als contextblindheid'
Vorige maand kon je het boek ‘Autisme als contextblindheid’ winnen. Julia Verboven uit Kuringen is de gelukkige. Uitgeverij Acco bezorgt haar een exemplaar.

nieuw op letop

Handig werken met ADIboeken en  voorleessoftware
Start je in september met ADIBoeken? Als leerkracht, begeleider of ouder. Leer dan stap voor stap ADIBoeken handig gebruiken. Hoe installeer je een ADIBoek op je computer? Hoe gebruik je de sticks van Sprint en Kurzweil? Hoe kan je navigeren, lezen en schrijven in een ADIBoek? Op al deze vragen geven deze praktische fiches een antwoord.

Woordkasteel
Met Woordkasteel oefen je (gratis) op een speelse manier spelling. Het is een adaptief programma. Met woordenlijsten, toetsen, oefenpakketten voor specifieke spellingproblemen. De vijftien spelletjes zijn op ieder niveau in te stellen. Deze fiches geven tips om het programma in te zetten bij remediëren en differentiëren.

Sommenplaneet
Sommenplaneet is gratis te downloaden. Het verbetert op een speelse manier de rekenvaardigheid. Aanrader voor kinderen van 6 tot 12 jaar, thuis of op school. Deze fiche toont hoe je zelf een spel op maat van een leerling kan uitwerken.

we bespreken

Ik ben dyslectisch - Win een gratis exemplaar!
D. Jansen Adriaans 2008, Boom Amsterdam
(Nederlandse) kinderen getuigen over wat dyslexie voor hen betekent. Ze vertellen welke problemen ze ondervinden en wat hen geholpen heeft. 0p school en in het gewone leven. Hun tips helpen ouders, leerkrachten, begeleiders en medeleerlingen om er mee om te gaan. Achteraan het boek staat ook praktische informatie over dyslexie.
Lees de bespreking van Chris Van Echelpoel. Uitgeverij Boom geeft één exemplaar weg. Mail 'Ik ben dyslectisch' naar wedstrijd@letop.be

Waar is de grens – omgaan met gedragsproblemen bij kinderen
K. Baert e.a.  2009, Lannoo
De auteurs vertrekken van een positieve en optimistische kijk. Probleemgedrag bij kinderen uit het basisonderwijs is om te buigen. De zeer uitgebreide achtergrondinfo is eerder geschikt voor leerkrachten en/of begeleiders dan voor ouders. Ellen Ribbens bespreekt het boek.

Gletschr – Test voor Gevorderd Lezen en SCHRijven
P. Depessemier en C. Andries 2009, Garant
Tot nu toe ontbrak genormeerd Nederlandstalig materiaal om +16-jarigen te diagnosticeren. Gletschr vult de leemte in. Bevat tests lezen en spellen en materiaal om de belangrijkste deelvaardigheden te evalueren. Lees de recensie van Lynn Lammens.

we signaleren

Scriptieprijs Netwerk Leerproblemen Vlaanderen
Het Netwerk Leerproblemen kent tweejaarlijks een prijs toe voor de ‘beste bachelor- of masterproef op het vlak van leerproblemen’. De prijs bestaat uit een geldprijs van 200€ en de publicatie van de samenvatting van (een deel van) de proef in de vorm van een hoofdstuk in een boek. Lees meer.

Onderzoek medicatie bij ADHD en dyslexie
In de loop van 2005-2006 ondersteunde Sig een onderzoek in het UZ Gent. Bij  kinderen met ADHD, met dyslexie en met ADHD+dyslexie. Naar het effect van het medicijn van Atomoxetine (Strattera ®) op het gedrag en cognitieve functies. Bekijk de resultaten.

Studiekiezer. De zoektocht naar een opleiding.
Een richting kiezen die bij je past en die je toekomst geeft? Daarbij helpt de de Studiekiezer. Handig instrument voor leerlingen, ouders, leerkrachten en CLB-medewerkers.

Lezen voor iedereen - gratis exemplaar
Uitgeverij Eenvoudig Communiceren maakt boeken in eenvoudig Nederlands voor jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen. Ook geschikt voor anderstaligen die Nederlands leren. Peter Bauwens schreef hierover een artikel en las één van hun boeken. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren geeft één exemplaar weg. Mail 'Lezen in gewone taal' naar wedstrijd@letop.be.

online-vakantietips

Oefentip
Leerlingen met leerstoornissen moeten ook tijdens de vakantie oefenen. Met de computer werken is dan meer motiverend. Leerlingen basis en secundair kunnen aan de slag met de oefenfiches uit de map 'Surfplank'. Ook ouders kunnen die gratis downloaden. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de fiche 'tafels oefenen'. Of de fiche 'woordenschat Frans oefenen'.

Oefenlinks
Op de pagina online oefenen onze favorieten. Rubrieken: rekenen, taal, wiskunde, lezen, Nederlands en Frans. Bij elke site vind je een korte bespreking en de doelgroep.

Netwijs vernieuwd - vakantietip voor ouders
Kinderen veilig laten opzoeken op internet? Met als resultaat informatie op hun maat? De zoekmachine voor kinderen Netwijs.nl is vernieuwd. Naast websites zoek je nu ook naar plaatjes en filmpjes. Via de ingang 'ik ben thuis en wil leren en spelen' kan je kind op een leerzame manier spelen.

Rekenen oefenen - De rekentuin
De rekentuin is een web based oefen-volgsysteem. Om spelenderwijs rekenvaardigheden te meten en te oefenen. Ontwikkeld aan de afdeling Psychologische Methodenleer van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Scholen, ouders of begeleiders kunnen abonneren. Probeer eerst eens gratis uit. Wij bespreken het programma in september.

agenda-tips

*Eureka* Onderwijs - vakantiecursussen
Cursussen rekenen, taal, vreemde talen en computervaardigheden. Zowel voor leerlingen eerste graad secundair als basisonderwijs. Van 16 augustus tot 19 augustus 2010 te Kessel-Lo. Check de website voor het volledig overzicht.

Bachelor-na-bacheloropleiding zorgverbreding en remediërend leren
In september 2010 start een nieuwe cyclus (2 jaar) aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. Met drie opleidingstrajecten: zorgbrede onderwijscompetenties in de kleuterschool, in de lagere school en in de secundaire school.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 juli 2010.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven