Letop nieuwsbrief 071 - mei 2010 - 01 mei 2010
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief mei, 2010

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

DVD 'Ik heet niet dom' - speciale actie
De aangrijpende film 'Ik heet niet dom' is nu ook verkrijgbaar op dvd. Je bekijkt de volledige film of fragmenten over bepaalde problemen. De film is een aanrader voor ouders én leerkrachten. Ook bruikbaar om in de klas of met een jongere leerstoornissen te bespreken. Tot eind juni kost de dvd slechts €10, verzendkosten inbegrepen. Bestellen kan vanaf maandag.

nieuw op letop

Preteaching vreemde talen
Bereid leerlingen met leerstoornissen nu al voor op het leren van een nieuwe taal. Zo voorkom je problemen en vermijd je faalervaringen. Ga aan de slag met de (ADI)boeken van de methode. Zowel de ouders als de school kunnen hier aan werken.  Tips en werkvormen vind je in dit artikel van Anny Cooreman en  Els Van Doorslaer.

Bureaublad ordenen met Fences
Leerlingen moeten snel documenten of ADiboeken kunnen openen op hun computer. Vaak moeten ze zoeken tussen de vele iconen op het bureaublad. Fences is een gratis programma dat het bureaublad indeelt in vakjes. Je kan elk vak een naam geven. Wij vinden het een handig hulpmiddel en maakten een korte wegwijzer. Daarmee kan je snel aan de slag.

in de letop-kijker

Planwijzer examens
De planwijzer helpt leerlingen bij het voorbereiden van de examens. Met een stappenplan, week- en dagplanning. Praktische tips helpen leerlingen, leerkrachten en ouders op weg.

Leerwijzer examens
Leerlingen studeren vlotter en met beter resultaat als ze weten hoe ze het best ‘onthouden’. Deze leerwijzer biedt praktische leertips per ‘leerstijl’. Ook tips om te studeren met een mindmap.  Dat kan bijvoorbeeld met de gratis software eMindmaps.

Checklist schoolkeuze  
Voor ouders van een kind met een leerstoornis is het kiezen van een school (secundair) moeilijk. Deze leidraad geeft tips en een checklist. Ook nuttig voor scholen om ouders te informeren over hun zorgbeleid. Lees het  artikel hier.

we signaleren

TempoTest automatiseren
Teye De Vos, Boom
Nieuwe test die de automatisatie van de elementaire rekenkundige bewerkingen meet. De test kan helpen bij het signaleren van rekenzwakke leerlingen in de eerste schooljaren.  Er is een Vlaamse normering. Met het meegeleverd computerprogramma analyseer je snel de resultaten.

we bespreken

Autisme als context-blindheid - win het boek!
Peter Vermeulen, Acco
Het boek legt uit dat mensen met autisme moeite hebben met context. Het is helder en duidelijk geschreven met tal voorbeelden. Als lezer krijg je meer inzicht in het denken en gedrag van mensen met autisme. Een aanrader voor al wie met autisme te maken heeft. Lees de recensie van Katrien Vanherpe. Meer informatie vind je ook op de site contextblindheid. Uitgeverij Acco geeft één exemplaar weg. Mail 'contextblindheid' naar wedstrijd@letop.be.

DCD-hulpgids voor leerkrachten
Elke Van Haeften, Pica
De auteur geeft tal van tips voor de effectieve begeleiding van kinderen met DCD op school. Leerkrachten en begeleiders kunnen met kleine aanpassingen een groot verschil maken. Aanbevolen voor wie een kind of jongere met DCD in de klas heeft. Maar ook de moeite voor begeleiders en ouders. Sofie Bruyneel bespreekt het boek.

doe-tips

Schrijven met dyslexie
Léon Biezeman zoekt verhalen, gedichten en brieven van kinderen en jongeren tot 16 jaar. Die  bundelt hij in een boek. Daarmee wil hij tonen dat kinderen met dyslexie goede schrijvers kunnen zijn. Meer info vind je op de website 'verdraaid'. Teksten insturen kan nog tot half juni. De auteur heeft zelf dyslexie en schreef eerder 'Leren met dyslexie' en 'Ruimte voor dyslexie'.

Teleblok - nieuw: chatten
Jongeren met examen-zorgen kunnen bellen naar 0800 13 14 4.Van 27 mei tot en met 24 juni tussen 14 en 23 u. Tussen 17 en 23 u kan je ook chatten via de site. Een gratis blokpakket bestellen of een blokstop downloaden kan ook. Teleblok is een initiatief van de CM-jongerenservice.

online-tips

Diplomamaker
Leerlingen (met leerstoornissen) spannen zich vaak heel erg in. Beloon hen eens met een oorkonde. Met de Diplomamaker is die snel gemaakt. Je bepaalt zelf tekst, rand en lettertype. Kies een afbeelding of gebruik eigen afbeelding gebruiken. Ook handig om de leerkracht, begeleider of ouder eens te bedanken. De site is een initiatief van Sipke Kloosterman van het POLS Netwerk.

Leren is een makkie
Talrijke praktische tips op maat van leerlingen eind basis en begin secundair. Om op de beste manier te leren. ‘Goed gedoseerd’ bijvoorbeeld. ‘Hoe bedwing ik paniek’ helpt faalangstige leerlingen.

agenda-tips

Symposium 'Van mankement tot talent'
Noteer alvast vrijdag 8 oktober 2010. Ter ere van 20 jaar *Eureka* en 10 jaar Die-'s-lekti-kus organiseren we een symposium over leerstoornissen. Met tal van sprekers en workshops. Hou de volgende nieuwsbrieven in het oog voor meer informatie.

Infoavond *Eureka* Onderwijs
*Eureka* Onderwijs richt zich naar begaafde leerlingen met leerstoornissen. De nadruk ligt op technieken en methodes om hun leerhandicaps te compenseren. Anny Cooreman en haar collega's lichten de werking van de school toe op woensdag 9 juni 2010 om 20u00.

vakantiecursussen

*Eureka* Onderwijs
Cursussen rekenen, taal, vreemde talen en computervaardigheden. Zowel voor leerlingen eerste graad secundair als basisonderwijs. Van 16 augustus tot 19 augustus 2010 te Kessel-Lo. Check de website voor het volledig overzicht.

De Puzzel
Aanbod cursussen 'leren kan je leren' basisonderwijs en secundair onderwijs eind augustus 2010 te Berchem. Voor derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair.

Praktijk orthodidactiek rekenproblemen
Rekenstages te Merchtem. Spelenderwijs inzicht verwerven in metend rekenen. Keuze uit drie periodes in augustus. Voor leerlingen vanaf het derde leerjaar.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 juni 2010.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven