Letop nieuwsbrief 067 - november 2009 - 01 nov 2009
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°67, november, 2009

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuwtjes

Tips-nieuwsbrief
De nieuwsbrief van deze maand is een tips-nieuwsbrief. Daarin zetten we een aantal boeiende sites en interessante downloads in de kijker. Heb je zelf een tip? Mail die dan naar info@letop.be.

Thema-nieuwsbrief
Op 7 december verschijnt de volgende 'thema-nieuwsbrief'. Die gaat over 'differentiatie'. De nieuwsbrief van januari heeft als thema 'begrijpend luisteren en lezen'. We belonen de beste bijdrage met een 7-delig zorgpakket en publicatie op onze site. Dat mag het verhaal van jouw school of klas zijn, een praktijkgericht artikel, materialen of een eindwerk.

Win een film en boek 'Ik heet niet dom'.
Je kan nog steeds je reactie kwijt in ons forum '7 jaar letop'. We belonen alvast Hilde De Herdt met een pakket 'Ik heet niet dom' (boek en film). Er mogen nog 6 pakketten de deur uit.

Besprekers gezocht
Lees  je graag en heb je een goede pen? Wil je wel eens een recensie schrijven?
Wij zoeken nog besprekers voor tal van boeken in verband met leerzorg. Wij vragen een praktijkgerichte bespreking. Je kiest zelf welk boek (of boeken) je wil recenseren en krijgt een 6-tal weken de tijd. In ruil mag je het boek houden. Je krijgt van ons een leidraad. Mail info@letop.be.

letop-nieuws

Scholen en CLB's ontvangen de ADHD-toolkit
Op dinsdag 10 november werd de ADHD toolkit voorgesteld aan de pers. Beluister het interview met Prof. Danckaerts op de site van Radio1. De studiedag op 17 november is volzet maar wordt binnenkort herhaald. Meer nieuws in onze volgende nieuwsbrief. De toolkit vertrekt deze week naar alle basisscholen en CLB-centra dankzij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Het project kreeg de steun van de Koning Boudewijnstichting.

in de letop-kijker

Plan-wijzer examens en toetsen
Leerlingen met leerproblemen moeten tijdig starten. Ze moeten bovendien goed plannen en veel herhalen. Ouders en leerkrachten kunnen hen hierbij ondersteunen met de plan-wijzer. Daarin tips en voorbeelden van een planning. Bruikbaar eind basis en in het  secundair onderwijs.

online-tips

Therapiespel
Handig instrument voor wie zoekt  naar educatieve software of spellen. Voor lezen, spellen of rekenen. Telkens een beoordeling op verschillende criteria. Ondermeer de feedback die gegeven wordt. En de mogelijkheid om resultaten te registreren en oefenniveaus in te stellen. Bedoeld voor therapeuten maar ook heel bruikbaar voor ouders en leerkrachten. Initiatief van de Arteveldehogeschool Gent.

Zoek-website voor kinderen en jongeren
Datbedoelik is een educatieve zoekmachine. Kinderen vinden veilige informatie op hun maat. De leerling geeft in het rad eerst aan in welke klas hij zit (1e leerjaar = groep 3 enz.) en kan dan een zoekterm intikken. Hij krijgt dan een duidelijk en kort overzicht met sites, aangepast aan zijn leeftijd. Alle zoekresultaten zijn gekeurd en ingedeeld op leeftijd. De site is reclamevrij en bevat een 30.000 onderwerpen. Aanrader voor school en thuis. Ook geschikt voor leerlingen begin secundair. Zij kiezen 'groep 8'.

NLD, handelingswijzer
Artikel op de kennisnet-site. Handig en duidelijk overzicht van kenmerken. Gevolg door praktische, doelgerichte tips per mogelijk probleem. Zowel voor secundair als basisonderwijs. De handelingswijzer is als word-document te downloaden en zo makkelijk aan te passen. Hij sluit mooi aan bij de info op de NLD-site en de NLD-fiche op onze site.

Kijk mee met Kiko- voor kleuters
Allerlei educatieve clips (filmpjes) voor kleuters. Over verschillende onderwerpen. Bruikbaar voor in de klas en thuis. Je kan zoeken op onderwerp. Bijvoorbeeld 'tellen tot 5'. Klik je op 'kijk mee met kiko' dan krijg je een scherm waar de kleuter zelf kan kiezen en kijken. Maakt deel uit van de Nederlandse schooltv-beeldbank.

Veilig leren lezen
Mooi overzicht van online- leesspellen en oefeningen. Gerangschikt per kern. Zowel met letters als met structuurwoorden. Sommige met geluid. Handig voor in de klas als extra oefening en voor thuis. De Beeldbankfilmpjes per structuurwoord vind je hier in een handig overzicht.

Letop-tips studiedagen

De computer in mijn boekentas
Praktijkgerichte studiedag voor leerkrachten en begeleiders basisonderwijs en secundair. Op vrijdag 20 november 2009 te Leuven. Een organisatie  van *Eureka*Onderwijs. Er wordt voornamelijk in een Word-omgeving gewerkt en met gratis programma's, zoals 'Overhoor'.
Je krijgt tal van tips die je meteen  kan toepassen in de klaspraktijk.

ADHD-dag
Centrum Zit Stil organiseert een ontmoetingsdag voor ouders en grootouders op vrijdag 20 november in Edegem. Met workshops, lezingen en praatgroepen. In de toegangsprijs is een zorgmap inbegrepen. In de map vinden ouders een brochure met info en een zorgboek. 

Leerproblemen van kleuter tot adolescent.
Denk maar niet dat het went!!
Sprankel vzw organiseert op zaterdag 21 november 2009 een nationale studiedag ter gelegenheid van 20 jaar werking. In de nieuwe campus van de KHBO te Brugge. Op het programma een mix van lezingen en praktijkgerichte bijdragen. Prof. Wied Ruijssenaars sluit de studiedag af. Inschrijven kan nog.

vraag van de maand

Hulp bij het lezen en verwerken van leerstof
Een mama getuigt in ons forum hoe handig een luister-cd is bij het maken van een boekbespreking. Om haar dochter met dyslexie  te helpen las ze het meestal voor. Nu ontlenen ze  het boek in boekvorm en op CD. Maar wat met het lezen en verwerken van grote hoeveelheden leerteksten?
Lees en reageer.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 december 2009.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven