Letop nieuwsbrief 066 - oktober 2009 - 01 okt 2009
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°66, oktober, 2009

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuwtjes

7 jaar 'www.letop' - win een film
Post nu een reactie in ons forum ‘7 jaar letop’. De leukste reacties belonen we. We geven 7 pakketten ‘Ik heet niet dom’ (boek en film) weg. Om ons jubileum te vieren brengen we dit schooljaar ook 7 thema-nieuwsbrieven. Het thema van deze maand is ‘Ouders en school, samen sterk’.

Win een 7-delig zorgpakket!
Post nu je tips of vragen hij het thema van volgende maand ‘klasdifferentiatie en leerzorg’. Of mail jouw bijdrage naar info@letop.be. We belonen de beste bijdrage met een 7-delig zorgpakket en publicatie op onze site. Dat mag het verhaal van jouw school of klas zijn, een praktijkgericht artikel, materialen of een eindwerk.

Opnieuw inschrijven en winnen…
Let op! Volgende maand moet je eenmalig opnieuw inschrijven voor de nieuwsbrief. En aanvinken tot welke doelgroep je behoort. Je kan daarbij ook andere mensen uitnodigen om in te schrijven. Wie dat doet maakt eveneens kans op een zorgpakket.

letop-nieuws

ADHD-toolkit
Op dinsdag 17 november organiseert de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie UPC-K.U.Leuven een symposium ‘Doelgericht en spelenderwijs leerlingen met ADHD begeleiden in de basisschool’. Prof. Danckaerts stelt er de ADHD toolkit voor.  Bekijk het programma en schrijf in.
De toolkit gaat naar alle basisscholen en CLB-centra. Het project kreeg de steun van de Koning Boudewijnstichting en het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Vacature
Die’s-lekti-kus vzw zoekt nog steeds dringend een halftijds gedetacheerd medewerker. Voor uitvoerend en praktisch werk. Je ondersteunt vooral de twee huidige medewerkers (Jan Rottier en Els Van Doorslaer). Bekijk de vacature. Let op! Alleen wie vastbenoemd is in het onderwijs komt in aanmerking.

Vrijwilliger
Gezocht: vrijwilliger die praktisch werk wil doen voor ADIBib te Kessel-Lo. Ondermeer verzendingen klaar maken en cd’s branden volgens een stappenplan. Je hoeft niet speciaal computervaardig te zijn maar moet vooral nauwgezet kunnen werken. Spreekt dit je aan en kan je je wekelijks een halve dag vrijmaken? Mail dan jan@letop.be. We vergoeden je verplaatsingskosten.

ADIBib
Elke maand verschijnen nieuwe titels in ADIBib Check de lijst en bestel de boeken die je nodig hebt. Voortaan betaal je alleen de verzendkosten. Let op, je moet wel de papieren versie gekocht hebben. Staat je boek er nog niet tussen, vraag het dan aan. Uit de aanvragen selecteren we de toppers.

nieuw op letop

Communicatie tussen school en gezin
De communicatie tussen ouders en school verloopt soms moeizaam. Ouders vragen om begrip. Ze willen dat men hen ernstig neemt. Leerkrachten vinden dan soms weer dat ouders zich (te) eisend opstellen. Toch willen beiden het beste voor de leerling. In dit artikel staan Maurits Wysmans en Rik Prenen daar bij stil. Zij zijn de auteurs van het boek ‘Praten met ouders’; uitgegeven bij Cego. Tips uit het boek vind je ook op de Klasse-site.

Een kind met dyslexie, tips voor ouders
(en leerkrachten)

Linda Flebus vertelt het verhaal van haar dochter met dyslexie. Over het aanvaarden en het belang van de positieve bekrachtiging. Ze zocht uit hoe ze kon helpen bij huiswerk, lezen en Frans. Dit artikel is heel herkenbaar voor ouders. Leerkrachten krijgen meer inzicht in de ‘beleving’ van ouders. Linda reageert graag op vragen van ouders in ons ouderforum.

in de letop-kijker

Thuis leren en studeren
Fiches met studietips voor ouders (en leerlingen) eind basis en begin secundair. Hoe stapsgewijs plannen, organiseren, studeren en controleren? De school kan de bundel aanbieden aan ouders. Leerkrachten kunnen de fiches bespreken met de leerlingen.
Deze fiches zijn ook te vinden in de rode werkmap ‘Leerzorg’ die in elke school aanwezig is.

we bespreken

Leren doen we samen
P. De Vries, CPS
Hoe help je kind bij lezen en rekenen? Praktische voorbeelden en handige tips. Daarmee kunnen ouders hun kinderen thuis ondersteunen. Lieven Coppens bespreekt het boekje voor ons. Hoewel het een Nederlandse uitgave is vindt hij het heel bruikbaar voor Vlaamse ouders en scholen.

we signaleren

Boemerang kleuters
Heen-en-weerboekjes voor jongste en oudste kleuters. Laten een duidelijke en overzichtelijke communicatie tussen ouders en school toe. In elk boekje ook weetjes over de kleuter en de kleuterschool.

Communicatie tussen ouders en leerkracht in het secundair onderwijs
Eindwerk van Nicky van Croonenborgh op de site van de Katholieke Hogeschool Leuven. Het biedt een schat aan praktijkgerichte tips voor leerkrachten secundair onderwijs. Ook leerlingbegeleiders vinden interessante achtergrond en gesprekstechnieken.

Hoogbegaafd?! Nieuw tijdschrift
Een uitgave van Witsand Uitgevers en het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO). Het eerste nummer is net uit. Het tijdschrift verschijnt viermaandelijks.

online tips

Weblog ouders en school
Lieven Coppens (nieuwsbrief leren) startte met een nieuwe weblog waarop hij wekelijks info plaatst voor ouders. Soms zijn dat tips om kinderen beter te ondersteunen. Soms verwijst hij naar een nuttige website. Hij geeft ook uitleg op ‘oudermaat’. Deze maand ondermeer over de Avi-niveau’s.

Dossier communicatie op de Klasse-site
Goede communicatie voorkomt problemen. De Klasse-site biedt een overzicht van praktijkgerichte bijdragen over communicatie. Zowel tussen leerkrachten en ouders als tussen ouders en kinderen.

12 tips voor het voeren van een 10-minutengesprek
Bruikbare tips die leerkrachten helpen bij oudergesprekken. Op de Nederlandse site ‘ouderbegeleiding’. Op de site vind je ook do’s en dont’s bij de communicatie met ouders.

30 tips voor ouders en begeleiders van leerlingen met leerproblemen
Te downloaden boekje met handige, korte tips. Op de site van het Nederlandse Expertisecentrum Leren Leren. Kijk ook eens op de prachtige site ‘Leren is een makkie’ en ga er mee aan de slag als ouder of leerkracht.

ICT zonder beperkingen
Elke Vlaamse school krijgt de brochure 'ICT zonder beperkingen’ (met cd-rom). Een uitgave van het Ministerie van Onderwijs. Daarin  tal van tips voor ‘Ict en zorg’ op school. Je kan de brochure ook downloaden of bestellen.

doe-tips

Letop-agenda
Onze agenda groepeert het aanbod in verband met leerzorg van erkende verenigingen en nascholingsorganisaties. Per maand vind je een overzicht van studiedagen, lezingen en cursussen. Zowel voor leerkrachten als ouders. Check nu de november-agenda met een 30-tal activiteiten. Zelf je aanbod aankondigen kan ook.

Dyslexiesoftware
Tweedaagse training o.l.v. Dirk Callebaut. Een organisatie van CNO en REN. Compenserende programma’s brengen functionele lees- en spellingvaardigheid binnen het bereik van leerlingen met dyslexie. Het gaat dan om 'klassiekers' als tekstverwerking en spellingcontrole. Maar ook memoriseerprogramma's, voorleessoftware, woordvoorspellers en dicteersoftware.  De cursisten zitten zelf aan de computer en proberen al deze programma's uit, aan de hand van oefeningen. Op 13 en 20 november 2009 te Wilrijk.

Leerproblemen van kleuter tot adolescent.
Denk maar niet dat het went!!
Sprankel vzw organiseert op zaterdag 21 november 2009 een nationale studiedag ter gelegenheid van 20 jaar werking. In de nieuwe campus van de KHBO te Brugge. Op het programma een mix van lezingen en praktijkgerichte bijdragen. Prof. Wied Ruijssenaars sluit de studiedag af. Schrijf snel in.

De computer inzetten bij leerlingen met leerstoornissen
Hoe organiseer je dat in de klas? Praktijkgerichte studiedag voor leerkrachten en begeleiders basisonderwijs en secundair. Op vrijdag 20 november 2009 te Leuven. Je krijgt tips waar je meteen in de klas mee aan de slag kan. Ook als je niet zo computervaardig bent. Er wordt voornamelijk in een Word-omgeving gewerkt en met gratis programma’s, zoals ‘Overhoor’.  Check de website van *Eureka*Onderwijs. Op dezelfde dag is er ook een aanbod ‘Introductie werken met rekentrappers’.

Moeilijke boodschappen in korte oudercontacten
In deze bijscholing maak je kennis met de dynamische driehoek ouders-kind-leerkracht -school. Je oefent het communiceren van moeilijke boodschappen. Op dinsdag 24 november 2009. Een organisatie van Vonk en Visie.

vraag van de maand

Sticordi bij ernstige ziekte
Een Gon-begeleidster begeleidt een leerling secundair onderwijs met een zeer ernstige ziekte . Wie heeft tips voor het opstellen van een sterk doorgedreven STICORDI-plan?  Daarbij zijn dispensaties omwille van energie en  medische opvolging nodig.  Hoe zit het dan met overgaan naar het volgende jaar en het behalen van een diploma? Reageer nu in het forum.

Uitleg leerstoornissen op kindniveau
De vraag van vorige maand kreeg tal van reacties. Ze ging over info-boekjes ‘leerstoornissen’ op maat van kinderen.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 november 2009.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven