Letop nieuwsbrief 058 - september 2008 - 01 sep 2008
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°58, september, 2008

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Vacature
Die's-lekti-kus vzw zoekt dringend een gedetacheerd medewerker. Bekijk de vacature. Let op! Alleen wie vastbenoemd is in het onderwijs komt in aanmerking.

Bestel nu een Digiboek
Check de lijst van beschikbare boeken. Let op! Er zijn nu ook B-Digiboeken, die zijn niet helemaal leesklaar. Woorden en geselecteerde tekst laten voorlezen met Sprint of Kurzweil kan. De gebruiker moet wel zelf fouten verbeteren en de leesvolgorde bepalen. Lees aandachtig de info.
Bestel
de boeken die je wenst.

in de letop-kijker

Leren en studeren
Ga nu aan de slag met de fiches leren en studeren.
Die helpen bij het zelfstandiger studeren en planmatig werken. Ideaal is als zowel op school als thuis met de fiches gewerkt wordt. Leerkrachten basis en secundair, zorgbegeleiders en ouders vinden inspiratie in deze tips.

Organiseren kan je leren
Werken met kleuren is handig om boeken en schriften snel te vinden. Gekleurde mapjes en bakjes scheppen orde op de werkplek. Organiseren kan je leren zet handige tips op een rijtje.

Laptop in de klas
Met een laptop in de klas? Voor sommige leerlingen met een ernstige leerstoornis is het een noodzaak.
Scholen en ouders kunnen aan de slag met deze checklist uit de map 'Surfplank'. Of reageren op dit bericht in het forum.

we bespreken

Dyslectisch… en dan?
De Becker, B, Garant
Bieke De Becker heeft zelf dyslexie. Ze vertelt hoe ze daar leerde ze mee omgaan. Het boek is een handig hulpmiddel voor wie dyslexie heeft of er mee te maken heeft. Met tips om de problemen met lezen, spelling, structuur en tijd aan te pakken. Lief Nauwelaerts bespreekt het boek. Leerkrachten kunnen ook aan de slag met de fiche 'dyslexie' uit de map Leerzorg. Of deelnemen aan een info-avond van Sprankel.

NLD gewoon anders
Broekmans, S. & Jacobs, Acco
Praktijkgids voor leerkrachten, hulpverleners en ouders. Met veel nuttige tips voor de begeleiding van kinderen en jongeren met NLD. Annemie Desoete vindt het boek vooral vanaf deel twee de moeite. Lees haar bespreking. Op zoek naar meer info over NLD? Check de site van de Vlaamse NLD-vereniging.  De fiche NLD uit de map 'Leerzorg' geeft tal van tips voor de aanpak in de klas.

we signaleren

Luisterboeken
Tip voor scholen of ouders. Abonneer je op de nieuwe reeks luisterboeken 'Vlaamse Filmpjes'. Beluisteren kan met een Daisy-speler. Of met gratis Daisy-software op de computer. Je  kan ook gratis Daisyboeken ontlenen voor kinderen en jongeren met leesproblemen. Meer info vind je in de fiches 'luisterboeken' uit de map 'Surfplank'. En op de site van Daisy Vlaanderen.

ADHD-toolkit
Toolkit 'Een kind met ADHD in mijn klas'. Biedt werkfiches voor leerkracht en leerling. Met stappenplannen om probleemgedrag in de klas aan te pakken. Een project van de Koning Boudewijnstichting.
We bespreken de kit binnenkort uitgebreid.

Sticordi
Brochure 'Aanpak bij leerstoornissen op school en thuis, STICORDI–maatregelen'. Met achtergrond, voorbeelden uit de praktijk en vele tips. Vooral bedoeld voor ouders.
Maar ook een tip voor leerkrachten en begeleiders.
Bestellen kan via www.sprankel.be.

Twee maten rust
Dit boek biedt concrete oefeningen en werkvormen met muziek, beweging en relaxatie. Om probleemgedrag op te vangen en te voorkomen. Bij de begeleiding van kleuters en kinderen die het (even) moeilijk hebben. Een uitgave van Abimo.

online-tips

Planner
Huiswerk en lessen plannen kan met de weekplanner op 'leren is makkie'. Leerlingen kunnen er ook online hun persoonlijke planner maken. Dan moeten ze wel eerst registreren.  Lees best de handleiding onderaan de planner bij een eerste gebruik. De site biedt verder een schat nuttige leertips voor leerlingen eind basis en begin secundair.

(School)agenda
Agenda met dagplanners voor leerlingen met organisatieproblemen. Helpt bij het plannen en van taken en lessen. Per maand te downloaden in Word of pdf.
Op de site van het Landelijk Netwerk Autisme.

zeker doen

Letop-agenda
Erkende verenigingen en nascholingsorganisaties kunnen hun aanbod aankondigen in onze agenda. Die wordt maandelijks meer dan 10.000 keer bekeken.  Bekijk de agenda van oktober en november met een overzicht van studiedagen, lezingen en cursussen. Zowel voor leerkrachten als ouders.

Oproep
Gezocht: kinderen met dyslexie en/of dyscalculie tussen 9 en 11 jaar oud. Om  deel te nemen aan een onderzoek 'gelijkenissen en verschillen tussen dyslexie en dyscalculie'. Onder leiding van prof. A. Desoete en prof. H. Roeyers van de UGent. Mail naar frauke.deweerdt@ugent.be.

agenda-tips

Preventie in het onderwijs
Bestaande preventie-initiatieven van scholen en CLB's worden toegelicht. Op 7 oktober 2008 te Schaarbeek.
Een organisatie van Welwijs.

Huiswerkbegeleiding
Hoe maak ik van huiswerkbegeleiding een leermoment? Vanaf eind september in Bierbeek. Cesmoo organiseert deze opleiding en tal van anderen voor ouders en professionelen.

Computers en DCD
'Computers en DCD' is één van de negen modules over computeraanpassingen. Op 4 oktober 2008 te Wilrijk.
Bekijk het volledige aanbod. Een organisatie van Modem, Centrum communicatie en computeraanpassing.

Help, mijn kind heeft ADHD
Ouders van een kind met ADHD hebben heel wat onbeantwoorde vragen en noden. Vooral over het al dan niet inzetten van medicatie. Daarnaast is er een zeer grote behoefte aan opvoedingsondersteuning. Prof. Danckaerts en Jo Voets gaan hier op in tijdens deze studiedag van Centrum Zit Stil op 11 oktober 2008. Bedoeld voor ouders en wie met kinderen met ADHD werkt.

Congres autisme
Op 25 oktober organiseert Participate het congres 'Autisme, een ontdekkingstocht'. Met tal van experten. Bedoeld voor mensen met autisme, ouders en vrienden.
Ook beroepskrachten zijn welkom. Nic Baltazar modereert.

Ho, tot hier en niet verder
Psychosociale weerbaarheid van kinderen en jongeren vergroten. Workshop op 6 en 7 november 2008 te Destelbergen. SIG organiseert tal van studiedagen voor professionelen en voor een breed publiek.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 20 september 2008.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven