Letop nieuwsbrief 057 - juni 2008 - 01 jun 2008
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°57, juni, 2008

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Vacature
Die’s-lekti-kus vzw zoekt per 1 september 2008 een gedetacheerd medewerker. Hoofdtaak:  redactie van de nieuwsbrief en de website www.letop.be. Daarnaast ook het ondersteunen van de lopende projecten (Leerzorg, Surfplank, Digibib). Bekijk de vacature. Let op! Alleen wie vastbenoemd is in het onderwijs komt in aanmerking.

Bestel nu een Digiboek voor volgend schooljaar
Check de lijst van beschikbare boeken. Dat zijn er ondertussen meer dan 60. Zowel voor basisonderwijs als secundair. Bestel nu de boeken die je begin volgend schooljaar wenst.

Vraag een Digiboek aan
Staat het boek dat je wenst niet in de lijst? Dien dan nu een aanvraag in. Dat moet alleen als je nog niet eerder een aanvraag deed. Aanvragen kan tot 25 juni 2008.

in het nieuws

Nederland
Dyslexiezorg zit vanaf 2009 in het basispakket zorg. Dat kost de Nederlandse Overheid jaarlijks 27,9 miljoen euro. Terugbetaling geldt voor de diagnose en behandeling. De zorg moet starten op de leeftijd van zeven of acht jaar. Lees het persbericht.

in de letop-kijker

Preteaching vreemde talen
Voorkom dat leerlingen met een leerstoornis ‘falen’ bij de start van Frans of Engels. Dat kan door ‘preteaching’. Ouders kunnen aan de slag met deze tips. Om tijdens de vakantie ‘spelend’ de uitspraak van woorden te leren. En de eerste lessen van de klasmethode voor te bereiden.

Plan vakantie
Structuur en afwisseling zijn nodig om een leuke vakantie te beleven. Een kalender ‘plan je vakantie’ helpt ouders . Uit ‘Brieven van Daan’, brochure van Centrum Zit Stil.

Checklist schoolkeuze 
Voor ouders van een kind met een leerstoornis is het kiezen van een school (secundair) moeilijk. Deze leidraad geeft tips en een checklist. Ook nuttig voor scholen om ouders te informeren over hun zorgbeleid. Lees het artikel hier. Of reageer op de vragen en tips van ouders in het forum.

Laptop in de klas
Starten met een laptop in de klas in het secundair onderwijs? Voor sommige leerlingen met een ernstige leerstoornis is het een noodzaak.  Scholen en ouders kunnen aan de slag met deze checklist uit de map ‘Surfplank’. Of reageren op dit bericht in het forum.

we signaleren

Audiokrant
Wie een leeshandicap heeft kan zich abonneren op de Audiokrant. Je ontvangt dagelijks een cd met de luisterversie van de Standaard of het Nieuwsblad. Die speel je af met een daisyspeler of (gratis) daisysoftware op je pc. Mail naar info@braillekrant.be voor een demo en meer info. Aan de audiokrant werkten vzw De Braillekrant, Corelio, Stevin, Cera, de K.U.Leuven en Sensotec mee.

Met ADHD op kamp
Vernieuwde gids die jeugdmonitoren informeert over ADHD. Legt in begrijpbare taal uit wat de moeilijkheden zijn van kinderen met ADHD. Geeft tal van concrete tips over de gedragsaanpak van kinderen met ADHD. Een uitgave van Centrum Zit Stil.

we bespreken

Technische maatjes bij dyslexie
Smeets Jos en Kleijnen Ria, Masterplan Dyslexie,
De dvd stelt ICT-tools voor die het lezen en schrijven ondersteunen. Biedt een eerste kennismaking met ICT-hulpmiddelen en hoe men er in de (Nederlandse) praktijk mee omgaat. Lees de bespreking van Lief Nauwelaerts.

vakantietips

Preteaching Frans
Spelend Franse woordjes leren en de uitspraak oefenen. Dat kan op lexiquefle. Verschillende thema’s. Bij elk woord (begrip) een tekening. Elk woord kan beluisterd worden. Je maakt er ook oefeningen.

Oefentip
Leerlingen met leerstoornissen moeten ook tijdens de vakantie oefenen. Tafels of werkwoorden oefenen kan in de onlineklas. Woordjes snel natypen is een leuke oefening voor wie leert typen. Aanbod voor kleuters, leerlingen basisonderwijs en begin secundair. Een initiatief van Paul Koning.

Oefenlinks
Op de pagina online oefenen onze favorieten.
Rubrieken: rekenen, taal, wiskunde, lezen, Nederlands en Frans. Bij elke site vind je een korte bespreking en de doelgroep.

Leestip voor kinderen en jongeren
‘Niet lezen’ tijdens de vakantie is nefast voor leerlingen met dyslexie. Dagelijks een kwartiertje oefenen is een must. Dat kan door ‘samen’ een leuk boek te lezen. In deze boeken heeft de hoofdpersoon dyslexie of ADHD.

Boeken zoeken
Kinderen en jongeren kunnen leuke boeken zoeken via boekenzoeker. Kinderen van 8 tot 12 kiezen een ‘gevoel’ of ‘onderwerp’. Bijvoorbeeld ‘anders zijn'. Per leestip vind je de korte inhoud en een afbeelding. Het deel +15 is afgestemd op die leeftijdsgroep. Met onder ‘suprise me’ tips voor jongeren die niet vaak lezen.

Vakantietips
Meer dan 250 doe- en speltips voor het gezin.  Op de site klasse voor ouders. Zoeken kan op thema. Bekijk bijvoorbeeld de tips voor regendagen. Per dag ook enkele uitstap-tips. Die zijn vaak gratis. Elke dag van de vakantie staat ook een feest of feit in de kijker. Met telkens een leuke tip om samen te doen.

agenda-tips

Banaba Zorg
Een opleiding volgen voor zorgcoördinator of zorgbegeleider in het gewoon kleuter-, lager of  secundair onderwijs? In Vlaanderen kan dat op zes plaatsen. Die vind je in dit overzicht. Daarin worden ook de basiscompetenties beschreven.

Rekenzwakke kinderen begeleiden
Driedaagse workshop door Hilde Heuninck met start op 2 juli 2008. Een organisatie van SIG. Bekijk ook hun aanbod voor het najaar.

Mindmapping en geheugentraining
Workshop (1 dag) voor kinderen tussen 9 en 11 jaar (met begeleidende ouder). Zowel tijdens de zomervakantie als in het najaar. Een organisatie van het Leerhof. Bekijk ook de andere cursussen voor begeleiders en volwassenen.

Leren leren
Tweedaagse workshop ‘Leren leren met REFLECTO’ op 16 en 17 oktober 2008 in Roeselare. Het programma is bruikbaar in onderwijs en therapie. Een organisatie van Cebco.

Rekencoach
Diagnose en begeleiding van kinderen met rekenproblemen. Door Anny Cooreman en Marleen Bringmans. Het basisjaar start op 7 november 2008, 9 sessies telkens op een vrijdagnamiddag. Vervolgcursus met 4 sessies vanaf 21 november 2008. Info en inschrijven via de website van *Eureka* Onderwijs.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 20 juni 2008.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven