Letop nieuwsbrief 055 - april 2008 - 01 apr 2008
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°55, april, 2008

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Digitale schoolboeken aanvragen
Nog tot 15 mei 2008
Leerlingen met een attest dyslexie kunnen een schoolboek digitaal laten omzetten. We beginnen binnenkort aan de tweede reeks. Zorg ervoor dat jouw boek er ook bij is. Hoe meer aanvragen, hoe meer kans. Bestel ze nu. Alleen leerlingen met een attest dyslexie komen in aanmerking. Lees de bestelinfo.

Een postkaart voor Els
Els Van Doorslaer verzorgt al van bij de start van Letop de maandelijkse nieuwsbrief. Els heeft een probleem met haar gezondheid en volgt dus voor enkele tijd de nieuwsbrief van op afstand. Lief Nauwelaerts en Tanja Maes zorgen ervoor dat de nieuwsbrief zoals voorheen in jullie mailbox aankomt. Wil je haar een hart onder de riem steken? Mail naar wensenaanels@gmail.com.

Oproep vrijwilligers nieuwsbrief en forum
We zoeken ondersteuning voor volgende taken. Tijdschriften lezen en artikels recenseren. Boeken lezen en recenseren. Softwareprogramma's opsporen, uitproberen en melden (lezers van KlasCement, graag jullie ondersteuning). Links aanbrengen met nuttige en praktische informatie. Doe je mee, mail je cv en je aanbod naar contact@letop.be.

in de letop-kijker

Checklist dyslexie en vreemde talen
Frans en Engels is voor leerlingen met dyslexie een zorgvak bovenop. Een overzicht van wat je als problemen mag verwachten als leerkracht of coach is dan erg handig. In dit artikel een korte beschrijving met tips van de verschillende vaardigheden.
Lees het artikel van Anny Cooreman.

Woordenschat oefenen in een tabel
Woorden Frans en Engels typen en oefenen in vijf kolommen. Zo herhaalt de leerling meer keren. Hij oefent ook van de vreemde taal naar het Nederlands en omgekeerd. Deze fiche uit de map 'Surfplank' biedt een stappenplan en tips.

Woordenschat oefenen in het programma Overhoor
De computer oefent met jou de woordenschat van de klas. Typ je woorden in en laat je opvragen. Handig, want de computer onthoudt wat je nog extra moet oefenen. Dit kan ook in de klas. Meer over Overhoor in de  map 'Surfplank'. Deze fiche uit de map 'Surfplank' biedt een stappenplan en tips.

Preteaching 'Frans' en 'Engels'
In de zomervakantie spelenderwijs je kind een voorsprong geven voor Frans of  Engels.  'Preteaching' werkt preventief. Je bent al vertrouwd met de woordenschat en de teksten. Dat bevordert het zelfvertrouwen. Tips en werkvormen vind je in dit artikel van Anny Cooreman, Els Van Doorslaer en Lieven Coppens.

Aanpak spellingsproblemen
Ga aan de slag met deze tips voor de aanpak van spellingproblemen. In het artikel van Anny Cooreman en Marleen Bringmans ook uitleg over de  'blokkenmethode'. Gekleurde blokken of damstenen helpen om klanken vlotter te herkennen. Zo leert de leerling bewuster omgaan met wat hij hoort. Verder tips voor 'onthouden' en 'zelfcontrole'. Een uitgebreide beschrijving biedt de vernieuwde uitgave van 'Als spelling een kwelling is'.

Spellingfouten voorkomen
Foutloos spellen is een combinatie van drie stappen. Fouten spoor je op door te luisteren. Je past spellingscontrole toe. Je kijkt homofonen na. Dit kan je doen met voorleessoftware. Lees er meer over op de fiche 'ICT als brug tussen capaciteit en beperking' uit de map Surfplank.

we bespreken

Leren met dyslexie
Léon Biezeman, Garant-Uitgevers
Mensen met dyslexie gebruiken strategieën om leerstof te verwerken. Hierin is begeleiding nodig. Om gemotiveerd te blijven. Om die verder te ontwikkelen. Het boek geeft ouders, leerkrachten, begeleiders en leerlingen van het secundair onderwijs een beter inzicht. Lees de recensie van Lief Nauwelaerts.

CLB en zorgcoördinator: in-team
Birgit Coninckx, Zorgbreed nr. 17, 2008
CLB en zorgcoördinator werken in een team. Wat zijn de bevindingen? Dit artikel geeft een antwoord op actuele vragen. Birgit Coninckx schreef het artikel. Lees de bespreking hier.

we signaleren

Participate!
Deze vereniging stelt autisme centraal. Hun website is in volle opbouw. De eerste module 'Autisme begrijpen' is klaar. Met filmpjes, info, tips en links naar andere organisaties. De site richt zich vooral op ouders. Ze biedt concrete hulpmiddelen bij de opvoeding van kinderen met autisme

online tips

Dyslexie en het leren van vreemde talen
Deze site richt zich vooral op het leren van Engels. Handig hulpmiddel is het klank-spellingschrift. Ook tips voor Frans en Duits. Nieuwe methoden en interessante links.
Lees hier het artikel van Dirk Callebaut.

Overhoor
Overhoor is een gratis programma. Het vraagt woorden op verschillende manieren op. Het onthoudt jouw fouten en zorgt ervoor dat je ze meer herhaalt. Met kant-en-klare overhoorlijsten. Je kan ook zelf lijsten invoegen.

Voca
Vreemde woorden kan je leren met Voca. Maak zelf woordenlijsten en vraag ze op. Of download ze op de site. Je kan ook geluidsopnames maken. Zo kan je een dictee oefenen. Je kan het gratis downloaden.

Kwelwerk
Werkwoorden juist spellen is moeilijk. Kwelwerk kan je hierbij helpen. Vooral dt-fouten worden geoefend. Oefenreeksen op maat. Onmiddellijk feedback. Voor leerkrachten is er een apart deel. Daar vinden ze de resultaten van hun leerlingen terug. Het programma is gratis te downloaden. Het biedt regelmatig updates.

agenda

Letop-agenda
Bekijk de agenda van april en mei. Met ondermeer een workshop Vreemde talen en dyslexie.

Vreemde talen en dyslexie
Integratie van vreemde talen is handig. Leer schema's om schrijfmoeilijkheden te compenseren. Deze workshop gaat door op 14 april 2008 in *Eureka*.

Workshops DCD
Informatiedag rond DCD, voor jongeren, ouders, leerkrachten en hulpverleners. Een initiatief van Dyspraxis vzw. Op 19 april 2008 in Lummen.

Spelling succesvol remediëren met 'Als Spelling een Kwelling is'
Voor kinderen met hardnekkige spellingproblemen is er de blokkenmethode. Marleen Bringmans geeft deze studiedag in Leuven. Op 25 april 2008.

Dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD, NLD, autisme, syndroom van Asperger. Leerstoornissen en gedragsproblemen herkennen en efficiënt remediëren.
Met concrete voorbeelden en beeldmateriaal worden verschillende leerstoornissen besproken.  Hoe kan je de begeleiding aanpassen en bijsturen? Meer info op de site van *Eureka* Onderwijs. Bekijk daar ook het volledige aanbod cursussen en workshops.

Depressie bij kinderen. Kan dat?
Depressie komt ook voor bij kinderen. Dr. Lieve Swinnen geeft hierover in Hasselt een lezing op 6 mei. Meer info in onze agenda.

Als ouder hoef je niet alleen te staan.
Sprankel Limburg organiseert deze informatieavond.  Voor ouders, grootouders of belanghebbende van een kind met leerproblemen. Op 27 mei in Hasselt.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 20 april 2008.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven