Letop nieuwsbrief 049 - juni 2007 - 01 jun 2007

Letop! : nieuwsbrief

Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°49, juni, 2007

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Vakantie
De volgende letop-nieuwsbrief verschijnt in september. We wensen al onze lezers een fijne vakantie. Graag bedanken we ook alle mensen die hun steentje bijdroegen. Met een tip, een bespreking of artikel.

Digibib
Een 2-jarig proefproject start in september 2007. Gesteund door de overheid. Als proef worden een aantal leerboeken omgezet. Naar een digitaal bestand, aangepast aan software die voorleest. Ouders en scholen kunnen een aanvraag doen voor een leerling met dyslexie.

nieuw op letop

Preteaching vreemde talen
Voorkom dat leerlingen met een leerstoornis falen bij de start van 'Frans' of 'Engels'. Dat kan door preteaching. Ouders kunnen aan de slag met deze tips. Om tijdens de vakantie spelend de uitspraak van woorden te leren. En de eerste lessen van de klasmethode voor te bereiden.

in de kijker

Plan vakantie
Structuur en afwisseling zijn nodig om een leuke vakantie te beleven. Een kalender 'plan je vakantie' helpt ouders . Uit 'Brieven van Daan', brochure van Centrum Zit Stil.

Druktemakers
Positief omgaan met kinderen met ADHD op kamp. Praktische tips voor monitoren. Die zijn ook nuttig voor ouders en leerkrachten. Tekst en presentatie van Wendy Peerlings. Zij is auteur van het boek 'Hoe breng ik mijn kind (en mezelf) structuur bij'.

we signaleren

Hoogbegaafd
Als je kind (g)een einstein is
Tessa Kieboom, Lannoo
Basisboek 'hoogbegaafdheid'. Met praktische antwoorden op vele vragen. Wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe ga je om met hoogbegaafde kinderen (op school)?

Jongeren en extra zorg
Stimuleren en compenseren met hulp van ICT
Gombeir, D., red,. Wolters Plantijn
Toepassingen en tips voor leerkrachten en begeleiders. Om de problemen van leerlingen met allerlei zorgvragen te compenseren. Bij 'leerstoornissen' komen o.a. de tekstverwerker en spellingcontrole aan bod. Ook software die voorleest, overhoor en mindmap.

we bespreken

Software kleurenklok
Leerlingen met een leerstoornis hebben vaak een zwak tijdsbesef. Met deze software stellen ze 'een tijd' in op de computer. De kleurenklok op het scherm toont 'hoeveel tijd nog rest'. Een visueel signaal geeft aan dat de tijd om is. Dirk Lembrechts bespreekt het programma.

oefentips

Engels
Spelend de eerste woordjes 'Engels' leren. Dirk Callebaut licht toe hoe dat kan met op de site Interactia.  Kinderen kiezen een onderwerp. Bij het klikken op een afbeelding verschijnt het woord. Ze horen ze het tegelijkertijd. De uitspraak is goed verstaanbaar.

Preteaching Frans
Spelend Franse woordjes leren en de uitspraak oefenen. Dat kan op lexiquefle. Verschillende thema's. Bij elk begrip een tekening. Elk woord kan beluisterd worden. De site biedt ook oefeningen.

Oefentip
Tafels of werkwoorden oefenen kan in de onlineklas. Ook breuken en de topografie van België. Woordjes snel natypen is een leuke oefening voor wie leert typen. Aanbod voor kleuters, leerlingen basisonderwijs en begin secundair. Een initiatief van Paul Koning.

Oefenlinks
Op de pagina online oefenen 'onze favorieten'. Per vak of vakonderdeel . We bespreken kort een aantal sites en vermelden de doelgroep.

Leestips voor kinderen
'Niet lezen' tijdens de vakantie is nefast voor leerlingen met dyslexie. Dagelijks een kwartiertje oefenen is een must. Dat kan door 'samen' een leuk boek te lezen. Bekijk de leestips van kinderen met dyslexie op 'makkelijklezenplein'.

anti-verveeltips

Vakantietips
Meer dan 250 doe- en speltips voor het gezin.  Op de site klasse voor ouders. Zoeken kan op thema. Bekijk bijvoorbeeld de tips voor regendagen. Per dag ook enkele uitstap-tips. Die zijn vaak gratis.

Boekenzoeker
Kinderen van 9 tot 11 kiezen een 'gevoel' of 'onderwerp'. Bijvoorbeeld 'anders zijn'. Per leestip korte inhoud en afbeelding. Het deel +15 is afgestemd op die leeftijdsgroep. Met onder 'suprise me' tips voor jongeren die niet vaak lezen.

leestips

De zorgcoördinator in de Vlaamse basisschool, deel 2
Deel 1 belichtte het Nederlandse Koersplan. Over ondermeer de gedragscode en visie 'kerntaken van de remedial teacher'. In deel 2 bekijkt Lief Nauwelaerts een beroepsprofiel voor de Vlaamse interne zorgcoördinator.

Werken aan een goede (lees)start
M. Förrer en S. Huijbregts in Didaktief, special lezen
Wat kunnen leerkrachten doen om kleuters voor te bereiden op 'leren lezen'. Henny Schrijver bespreekt het artikel. Aangevuld met links naar praktische materialen en info.

berichtjes

Hardnekkige fouten
Een ouder maakt zich zorgen. Ondermeer over het feit dat haar zoon van elf hardnekkig fouten blijft schrijven. Reageer op dit berichtje. Onze tip? Investeer nu in leren werken met de computer en spellingcontrole.

agenda-tips

Vakantiecursus
Nog op zoek naar een cursus 'leren leren' voor kinderen en jongeren (met leerstoornissen)? Check onze agenda van augustus. Vanaf september biedt de agenda ook tips voor naschoolse begeleiding.

Opleiding Rekencoach
Diagnose en begeleiding van kinderen met rekenproblemen. Door Anny Cooreman en Marleen Bringmans. Het basisjaar start op 19 november 2007, 9 sessies telkens op een vrijdagnamiddag. Vervolgcursus met 4 sessies vanaf 30 november 2007. Info en inschrijven via de website van *Eureka* Onderwijs.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 10 september 2007

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven