Letop nieuwsbrief 048 - mei 2007 - 01 mei 2007

Letop! : nieuwsbrief

Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°48, mei, 2007

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

Letop vernieuwd
De letop-nieuwsbrief heeft een nieuwe stijl! Rechts vind je nu een overzicht van de items. Ook de site zit in een nieuw kleedje. Met een handige 'zoek' en actuele berichten op de homepagina. De vertrouwde rubrieken blijven. Alleen is de info beter te vinden.

Digibib
Een 2-jarig proefproject start in september 2007. Gesteund door de overheid. Als proef worden een aantal leerboeken omgezet. Naar een digitaal bestand, aangepast aan voorleessoftware. Bekijk de voorwaarden. Een aanvraag indienen kan vanaf nu.

Spellingcontrole
Werk mee en maak kans op een gratis Sprint-pakket. Stuur ons foutenmateriaal van leerlingen met dyslexie. Ook studenten kunnen meewerken aan de ‘spellingcontrole dyslexie’. Bekijk de nieuwe oproep.

in het nieuws

Meer studenten met dyslexie
Het aantal studenten met dyslexie neemt toe in het hoger onderwijs. Bekijk het bericht op de VEHHO-site. Hogescholen en universiteiten organiseren begeleiding. Sommige bieden voorleessoftware. Lees het artikel in Klasse.

in de kijker

Plan - wijzer
De tips en stappenplannen in de plan-wijzer helpen leerlingen die laat beginnen. Of moeite hebben met organiseren en plannen.

Leer - wijzer
Leerlingen studeren vlotter en met beter resultaat als ze weten hoe ze het best ‘onthouden’. Deze leer-wijzer biedt praktische leertips per ‘leerstijl’.

Examen - wijzer
Voorbereiden van een examen ‘openboek’ kan met deze fiche uit de map ‘Leerzorg’. Dit artikel geeft tips om een examen ‘meerkeuze-vragen’ op te lossen.

Leidraad schoolkeuze
Voor ouders is het kiezen van een school (secundair) moeilijk. Zeker als hun kind kampt met een leerstoornis. Deze leidraad geeft hen tips. Plus een checklist met mogelijke vragen. Ook nuttig voor scholen.

we bespreken

Als spelling een kwelling is
Anny Cooreman en Marleen Bringmans, De Boeck
‘Spelend Spellen’ behandelt de spellingproblemen uit klas 1, 2 en 3. ‘Spellen met succes’ is voor spellers vanaf 10 jaar. Met methodieken, strategieën, schema’s en onthoudkaarten. Monika Schelkens bespreekt beide boeken.

Medici met dyslexie
Louke Flieringa & Nel Hofmeester, Garant
Artsen met dyslexie vertellen over hun studie en werk. Studenten herkennen veel in dit boek. Ze vinden er bruikbare tips. Die zijn ook nuttig voor docenten. Lees de recensie van Lief Nauwelaerts.

Dragon
Deze software typt de tekst die de gebruiker inspreekt. Een hele hulp voor jongeren met ernstige motorische problemen. Of een ernstige spelling-handicap. Dirk Callebaut bespreekt versie 9 van Dragon Naturally Speaking.

online-tips

Leren is een makkie
Een schat aan nuttige leertips. Op maat van leerlingen eind basis en begin secundair. Bekijk met hen de examentips. Oefen de tips om actief te studeren.

Sommenplaneet
Met Sommenplaneet oefenen leerlingen vanaf 6 jaar ‘rekenen’ op een speelse manier. Gratis programma. Nog wel in opbouw. Nu al kan men optellen, aftrekken en de tafels oefenen. Meer spelletjes, toetsen en werklijsten volgen. Lees onze bespreking.

Teleblok
Bekijk de studeertips op de site. Een gratis blokpakket bestellen of een blokstop downloaden kan ook. Jongeren met examen-zorgen kunnen bellen naar 0800 13 14 4 . Alle dagen van 11 tot 23 u tot 28 juni. Teleblok is een initiatief van de CM-jongerenservice.

leestips

GOKINZO-nieuwsbrief
GOKINZO ijvert voor meer zorg-omkadering in de gewone basisschool. Meer dan 1.200 onderwijsmensen sloten aan. In hun nieuwsbrief wordt het ‘leerzorgkader’ getoetst aan concrete gevallen. Wie de nieuwsbrief wil ontvangen, mailt: lief.nauwelaerts@skynet.be.

Gokschrift
Het Gok-steunpunt heeft nu e-nieuwsbrief. Die biedt 2-maandelijks tips voor de praktijk. Nieuws over materialen, projecten en studiedagen.

berichtjes

Wat na type 8?
Een jongen met dyslexie blijft grote moeite hebben met taal en wiskunde. Hij is normaal begaafd. De ouders vrezen dat hij niet aan zijn trekken zal komen in het Buso. Tips of ervaringen posten kan hier.

Leespen
Een leespen is eenvoudig apparaatje dat woorden voorleest. Het heeft de grootte van een markeerstift. Wie heeft ervaring met 'een leespen' in de klas? Reageer op dit zoekertje.

agenda-tips

Vakantiecursus
Bij *Eureka* Onderwijs kunnen leerlingen met een leerstoornis terecht voor een cursus. In de week van 20 augustus 2007. Aanbod vanaf 1e leerjaar basis tot en met 2e jaar secundair. Keuze uit rekenen, wiskunde, lezen en spelling of taal en Frans.

Leren kan je leren
'De Puzzel' organiseert cursussen ‘leren leren’ voor leerlingen met leerproblemen. Periode: eind augustus 2007. Aanbod vanaf 5e leerjaar basisonderwijs tot 4e jaar secundair.

Rekenstages
Orthodidactisch centrum 'De Kink' heeft een aanbod 'rekenstages'. In juli en augustus. Daarbij leren de leerlingen eind 3e tot eind 6e leerjaar al doende ‘metend rekenen’.

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 10 juni 2007

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven