Letop nieuwsbrief 079 - juni 2011 - 01 jun 2011
Letop! : nieuwsbrief
Nieuwsbrief header

nieuwsbrief juni, 2011

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

ADIBib
Het proefproject ADIBib wordt vanaf 1 september 2011 structureel verankerd. De omzettingstool zit nog in de testfase maar de eerste resultaten zijn positief. Op 25 oktober wordt ADIBib officieel voorgesteld op een symposium. Programma en details volgen. Meer ADIBib nieuws op de facebook pagina.

Extra budget voor dyslexiesoftware in scholen
Minister van Onderwijs Pascal Smet trekt de budgetten voor dyslexiesoftware in scholen op. Bij de opstart in 2009 was 25.000 euro voorzien. De minister maakt nu 394.000 euro extra vrij. We berichten hier verder over in september.

in het nieuws

Kind van dyslectische ouder heeft tien keer grotere kans op dyslexie                                                                    
Van de kinderen met een dyslectische ouder ontwikkelt 30% dyslexie. Kinderen van ouders met zware dyslexie lopen het meeste risico. Dit blijkt uit een langlopend onderzoek. Drie Nederlandse universiteiten werkten mee aan het Dutch Dyslexia Programme. Lees het persbericht. En bekijk de resultaten van het onderzoek. Prof. van der Leij licht de uitkomsten van 13 jaar onderzoek toe op het symposium van Balans eind september.

Voeding en ADHD
Onlangs verschenen de resultaten van onderzoek door de Nederlandse Lidy Pelsser in The Lancet. Ruim 6 op de 10 kinderen zouden na het volgen van een speciaal dieet totaal geen ADHD meer hebben.  De redactie van het blad Signaal vroeg prof. dr. Marina Danckaerts van de KU Leuven naar een reactie.

in de letop-kijker

Checklist schoolkeuze
Voor ouders van een kind met een leerstoornis is het kiezen van een school (secundair) moeilijk. Deze leidraad geeft tips en een checklist. Ook nuttig voor scholen om ouders te informeren over hun zorgbeleid. Lees het artikel hier.

Preteaching vreemde talen
Voorkom dat leerlingen met een leerstoornis ‘falen’ bij de start van Frans of Engels. Dat kan door ‘preteaching’. Ouders kunnen aan de slag met deze tips. Om tijdens de vakantie ‘spelend’ de uitspraak van woorden te leren. En de eerste lessen van de klasmethode voor te bereiden.

Laptop in de klas
Starten met een laptop in de klas in het secundair onderwijs? Voor sommige leerlingen met een ernstige leerstoornis is het een noodzaak. Scholen en ouders kunnen aan de slag met deze checklist uit de map ‘Surfplank’. En met de net verschenen brochure Dyslexiesoftware!En nu?.

we signaleren

Sociaal op stap – aanrader!
De Nederlandse website Sociaal op Stap helpt leerlingen met ASS  inzicht in sociale situaties krijgen. Hoe troost je iemand? Wat doe ik als ik boos ben? Voor allerlei gevoelens en situaties zijn er verhalen en stappenplannen. Elk stappenplan pas je makkelijk aan de eigen situatie aan. Een aanrader voor al wie leerlingen met autisme begeleidt. Er is ook een bijbehorend lessenpakket. Een initiatief van CED-Groep en Landelijk Netwerk Autisme.

vakantietips

Leestip voor kinderen en jongeren
‘Niet lezen’ tijdens de vakantie is nefast voor leerlingen met dyslexie. Dagelijks ezen, alleen of samen is een must. In deze boeken heeft de hoofdpersoon dyslexie. Kinderen en jongeren kunnen leuke boeken zoeken via boekenzoeker. Het deel +15 is afgestemd op die leeftijdsgroep. Met onder ‘suprise me’ tips voor jongeren die niet vaak lezen.

Preteaching Frans - Engels
Spelend Franse woorden leren en de uitspraak oefenen. Dat kan op lexiquefle en op langageguide. Verschillende thema’s. Bij elk woord (begrip) een tekening. Elk woord kan beluisterd worden. Je maakt er ook oefeningen. Op de site langage guide English leer je Engelse woorden. De uitspraak is erg goed. Behalve een afbeelding wordt ook het woord getoond.

zeker doen

Vakantiecursussen *Eureka* Onderwijs
Cursussen rekenen, taal, vreemde talen en werken met Sprint. Zowel voor leerlingen eerste graad secundair als basisonderwijs. Van 16 augustus tot 19 augustus 2011 te Kessel-Lo. Check de website voor het volledig overzicht. Een aantal cursussen zijn al volzet.

Workshops voor studenten met dyslexie
CODE, Expertisecentrum Lessius, organiseert workshops voor studenten met dyslexie. Ze gaan actief aan de slag te gaan met allerlei (digitale) hulpmiddelen en tips om hun beperkingen te compenseren. Voor studenten 5de en 6de jaar secundair onderwijs van 22 tot en met 26 augustus. Voor studenten van het hoger onderwijs van 12 tot 16 september. Ook individuele sessies zijn mogelijk.

Cursussen De Puzzel
Aanbod cursussen leren kan je leren, sociale vaardigheden, initiatie Frans, leren typen. Zowel voor leerlingen basisonderwijs als secundair (1e tot 4e jaar). De meeste cursussen gaan door in augustus.

Praktijk orthodidactiek rekenproblemen
Rekenstages te Merchtem. Spelenderwijs inzicht verwerven in metend rekenen. Onder begeleiding van een orthopedagoge. Keuze uit twee periodes in augustus. Voor leerlingen vanaf het derde leerjaar.

Volgende nieuwsbrief verschijnt in  september
Dit is de laatste nieuwsbrief van het schooljaar. De eerstvolgende letop-nieuwsbrief valt half september in je mailbox. We wensen alle leerlingen, leerkrachten en ouders een deugddoende vakantie.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 11 september 2011.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven