Letop nieuwsbrief 052 - december 2007 - 01 dec 2007

Letop! : nieuwsbrief

Nieuwsbrief header

nieuwsbrief n°52, december, 2007

In deze nieuwsbrief kan je klikken op alle blauwe items.

letop-nieuws

DIGIBIB
Het project DIGIBIB zit nog in de startfase. Er zijn nu 28 titels beschikbaar voor Kurzweil en Sprint. Die kunnen besteld worden vanaf eind december 2007. Eind mei zijn een aantal nieuwe titels klaar. Een aanvraag indienen kan opnieuw vanaf eind januari 2008.

Gratis map 'De computer, mijn surfplank'
Vlaamse scholen basisonderwijs en secundair kregen vorige maand de map ‘De computer, mijn surfplank’. Dat kon dankzij de steun van het Ministerie van Onderwijs en Vorming. De map helpt leerkrachten om meer leerzorg te bieden met behulp van ICT. Veel van de werk- en oefenfiches zijn bruikbaar voor alle leerlingen. Bestel de map nu. Gratis downloaden van de fiches kan ook.

Studiedag ‘Surfplank’ - volzet
Inschrijven voor de studiedag 'De computer, mijn surfplank' kan niet meer. De studiedag is volzet. In 2008 volgen wellicht nieuwe initiatieven. Je blijft op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Medewerker ‘Surfplank’ gezocht
Die-’s-lekti-kus vzw zoekt een halftijds gedetacheerd medewerker.  Om ondermeer het project ‘Surfplank’ bekend te maken.  Door het geven van studiedagen en trainingen. Ben je ICT-vaardig en sta je graag voor een groep?
Bekijk
dan het profiel en de info over de kandidaatstelling.  

in het nieuws

Behandeling dyslexie vergoed in Nederland
De tweede kamer verzocht de regering om diagnose en behandeling van dyslexie op te nemen in de zorgverzekering. Met ingang van 1 januari 2009. Lees het bericht op de Balans-site.

ADHD en Rilatine 
Naar aanleiding van een artikel in Humo ontstond een hele discussie over ADHD in het Humo-forum. Meer dan 200 berichtjes werden gepost.

surfplank-tip

Kleefbriefjes
Een steuntje voor het geheugen zijn kleefbriefjes. Die maak je op de computer met StickyPad. Stel een tijdstip in voor een ‘herinnering’. Dan ‘springt’ het briefje op je scherm met geluid. Kleur en grootte van de letter kan je kiezen. Handig voor iedereen. Deze fiche uit de map ‘Surfplank’ helpt je hierbij.

oefen- tips

Tafels en vreemde talen
Tijdens de vakantie tafels oefenen kan handig in een tabel in Word. Het kind controleert zichzelf door het onzichtbaar maken van de uitkomsten. Ga aan de slag met de fiche ‘Tafels oefenen in een tabel’ uit de map Surfplank. Ook woordjes Frans of Engels zijn zo makkelijk te leren. Hoofdstuk 3 biedt 24 oefenfiches voor de verschillende vakken. Zowel voor basisonderwijs als begin secundair.

Rekenen en taal
Rekentaal is een overzichtelijke en bruikbare site. Voor ouders die met hun kind taal of rekenen willen oefenen. Ook klok lezen of Frans oefenen kan. Onder elk vak zitten per onderdeel oefeningen of spelletjes. Of werkblaadjes om af te printen. Handig zou nog een ingang per leerjaar zijn. Nu is het even zoeken.

vakantie-tip

Gamemaker
Kinderen vanaf 9 jaar leren zelf een computerspel maken met een gratis programma. Voor jongere hoogbegaafde kinderen is het een leerzame uitdaging. Zij kunnen starten met de handleiding op maat van kinderen. Er zijn ook lessen. Die geven de uitleg stap voor stap en met beeld. Leerkrachten vinden tips om met het programma aan de slag te gaan in de klas. Ontwikkeld door Technika 10 Nederland.

we bespreken

Voca
Voca is een gratis programma waarmee de leerling woordjes, tafels of feiten oefent. Of zichzelf opvraagt. Dirk Callebaut bespreekt het programma. Hij vindt het vooral geschikt voor de gevorderde gebruiker. Of voor wie grote hoeveelheden losse feiten moet studeren. De beginner kan starten met het gratis programma ‘Overhoor’. De fiches ‘Surfplank’ helpen daarbij.

Kinderen met DCD
Als (ook) bewegen niet vanzelfsprekend is
H. Van Waelvelde  en B. De Mey, Standaard Uitgeverij
Het boek zet de problemen bij DCD op een rijtje. Met aandacht voor het samen voorkomen met ADHD en leerstoornissen. Concrete tips voor school en thuis helpen de begeleider, leerkracht of ouder. Prof. Desoete bespreekt het boek. Zij vindt het een aanrader voor al wie met dyspraxie te maken heeft.

NLD, ben ik anders?
I. Jacobs, NLD Collectief
De brochure is voor kinderen geschreven. Ze legt eenvoudig uit wat NLD betekent. Met ruime aandacht voor het ‘positieve’. Lees de bespreking van Gudrun Vanderbeck.

we signaleren

Stripverhaal dyscalculie
Dit stripverhaal geeft informatie over rekenstoornissen op maat van het kind. De bijlage bevat extra tips voor ouders en leerkrachten. Een project van SIG en de Artevelde Hogeschool.

Mijn kind heeft DCD
Gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners
G. Dewitte en P. Calmeyn, Lannoo
Geeft een duidelijk overzicht van wat de stoornis precies inhoudt. De ouder en opvoeder krijgen een schat aan tips om er mee om te gaan. We bespreken het boek in de nieuwsbrief van januari.

agenda-tip

Letop-agenda
Onze agenda van januari en februari biedt een overzicht van studiedagen, lezingen en cursussen. Zowel voor leerkrachten als ouders.

letop-tips

NLD en Onderwijs
De Vlaamse NLD-vereniging organiseert een info-avond op 25 januari 2008 in Tongeren. Met als thema 'NLD en onderwijs'. Bekijk de info.

*Eureka* Onderwijs
Info-avond door Anny Cooreman op woensdag 13 februari om 20u te Leuven. Zij licht de aanpak van leerlingen met leerstoornissen in *Eureka* Onderwijs toe.

Als Spelling een kwelling is
Op vrijdag 15 februari 2008 te Leuven. Keuze uit een sessie ‘Als Spelling een Kwelling is in klas 1 tot 4’ door Joke Nysen. Of ‘hardnekkige spellingproblemen in klas 4-5-6’ door Anny Cooreman. Meer info op de website van *Eureka* Onderwijs.

Rekenproblemen voorkomen en remediëren
Op vrijdag 22 februari 2008 te Leuven. ‘Rekenproblemen voorkomen en remediëren met RekenTrapperS in klas 1 tot 4’ door Evelien Dumont.  Of ‘Rekenen met decimalen, breuken en procenten met RekenTrapperS’ stimuleren. Die sessie geeft Anny Cooreman. Bekijk de info op de website van *Eureka* Onderwijs.

IMPULSDAG Zorg
De 4e Vlaamse Impulsdag Zorgverbreding gaat door op zaterdag 15 maart in de KHK Mechelen. Met meer dan 50 praktijkgerichte voordrachten en workshops. Zowel voor kleuteronderwijs, lager onderwijs als het secundair. Op een praktijkmarkt tonen studenten hun materialen. Er is ook een beurs uitgeverijen en verenigingen.

 

in deze nieuwsbrief

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief kan je hier kwijt!
De webmaster behoudt zich het recht om bijdragen te weigeren.

Uiterste datum inzendingen :
vóór 10 januari 2008.

Copyright © Die-'s-lekti-kus

inschrijven/uitschrijven