studiedag | Rekenen met RekenTrapperS in 1, 2 en 3 (groep 3, 4, 5)

RekenTrapperS of RTS is een krachtige en innovatieve rekenmethode voor kinderen met en zonder rekenproblemen. Je kunt RekenTrapperS zowel individueel als klassikaal inzetten. Veel Vlaamse scholen passen deze methode al met succes toe, zowel bij kinderen die moeite hebben met rekenen als voor de hele klas.

De getalkaarten zijn de basis van getalinzicht en getalopbouw. RTS maakt het hoofdrekenen met cirkelrekenen veel eenvoudiger zodat er meer tijd blijft voor zinvol en contextueel rekenen. RTS onderbouwt het getalinzicht en denkend rekenen door de multimodale aanpak. Het materiaal en de oefeningen zijn contextueel. Kinderen leggen vlot verbanden met het dagelijks leven. RTS is een krachtige remediëringsaanpak voor kinderen met een zwak geheugen. Het vernieuwde modulaire aanbod laat toe RTS nog flexibeler en efficiënter in te zetten naast de bestaande rekenmethode.

Sabine Hechtermans is zorgcoördinator, leerkracht basisonderwijs/buitengewoon onderwijs en medewerker aan RTS. Zij heeft heel wat relevante ervaring in rekenen en werkt dagelijks met leerlingen met bijzondere noden. Ze legt de basisprincipes van RTS uit aan de hand van concrete praktijksituaties en toepassingen. Het onderbouwen van getalinzicht gebeurt met getalkaarten en levensecht materiaal.

De focus ligt op de basismaterialen en basisstrategieën van RTS en op de onderbouw van de brug en rekenen met brug via cirkels. Het rekenen zonder brug voor 1, 2 en 3 komt in verticale structuren aan bod. Na deze vorming kun je al een aantal technieken toepassen in je eigen klas of praktijk.

Voor wie?

Voor al wie al eens van RTS heeft gehoord maar wil ervaren hoe je ermee aan de slag kunt.
Voor wie zoekt naar een efficiënte aanpak van rekenproblemen die kinderen leuk vinden.
Voor wie zelf anders wil rekenen en zo kinderen sterker wil motiveren bij het rekenen.

Praktisch

Organisator: Eureka Leuven

Spreker: Sabine Hechtermans

Adres: Campus Blairon 800

2300 Turnhout

België

Fiche organisatie

Diagnose: leerproblemen , leerproblemen

Domein: rekenen/wiskunde , rekenen/wiskunde

Type activiteit: studiedag

Doelgroep: docenten lerarenopleiding , docenten lerarenopleiding , studenten lerarenopleiding , leerkrachten , logopedisten , ouders , zorg-coördinatoren

Details

Prijs: € 121,00 euro

Type activiteit: studiedag

Startuur: 09u15

Startdatum: 09 nov 2018

Einduur: 15u45

Einddatum: 09 nov 2018

Aantal sessies:

Meebrengen: een doosje met geldstukken: 1 x 2 euro, 1 x 1 euro, 2 x 50 cent, 5 x 20 cent, 10 x 10 cent, 5 x 5 cent, 5 x 2 cent, 5 x 1 cent; set speelkaarten; een lintmeter (liefst met kleuren per tiental, geen rolmeter); een schaar; Velledabord of plastiekmapje met wit karton of wit papier erin en Velledastift of drooguitwisbare stift en wisdoekje.

Inbegrepen: koffie/thee/water, broodjeslunch